Mylly

Kuva Anu Issakainen

Kyrön tuulimylly

 

Paikka: "Isoaukian" reuna. Pohjois-Suomen suurin peltoaukea 1550-luvulla, 5,9 ha, omistaja Matti Rahtu.

Johan Kyrö rakensi nimeään kantavan tuulimyllyn 1800-luvn alussa. Tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta ensimmäinen maininta on vuonna 1837 kuolleen Johan Kyrön testamentissa. Mylly on Lumijoelle rakennetuista (20) yksi kolmesta jäljellä olevista (Kyrö, Meskus, Penttilä).

Kyrön myllyn viimeinen käyttäjä, 1950-luvulle asti, oli lumijokinen Kalle Kuokkanen, joka jo rippikouluiässä oli niin innokas käyttämään ja korjaamaan myllyä, että sai kesken rippikoulunkin papilta luvan lähteä myllylle, kun sattui sopiva tuuli sen käyttämiselle. Vaikka myllyä ei ole sen jälkeen käytetty, se on arvokkaana historiallisena rakennuksena kuitenkin korjattu vielä kahdesti, 1976 ja 2011. Myllyä on myös kunnostettu 1984 LC Liminka-Lakeuden toimesta (katto ja siivet), sekä 1994 ("kengitys").

Lumijoki-Seura teki vuoden 1976 korjaukset ja myös uusimmassa urakassa vuonna 2011 seuralaiset tekivät talkootyötä yhdessä LC Liminka-Lakeuden kanssa (varpaat, lahot hirret, katto, siipitukki, siivet ja portaat). Töitä johti restaurointipuuseppä Mikko Vähä, museoviraston ohjeita tarkasti noudattaen.

Siipien kääntö, siipiä kääntämässä Lumijoki-Seuran johtokunnan jäseniä2017 Lumijoki-Seuran toimesta Kyrön myllyä korjattiin jälleen, nyt sisältäpäin. Korjaustyön suoritti puuseppä artesaani Kimmo Soiluaho. Urakka valmistui vuoden 2017 loppuun mennessä ja kesti ajallisesti noin puoli vuotta. Korjaustyöt kohdistuivat portaisiin, siipitukkiin, hammasrattaisiin, jarruvanteeseen jne. Hankkeen rahoittajina olivat Lumijoki-Seura, Lumijoen Lapinniemen jakokunta, LC Liminka Liminganlahti, ELY-keskus ja Lumijoen kunta. Tarkoitus on tehdä vielä yksi peruskorjaus lähivuosina, jonka jälkeen vakavat tekniset viat ovat ainakin toistaiseksi poistettu.
Vuoden 2011 remontin jälkeen myllyn siipiä on käännetty keväällä ja syksyllä eri asentoon, joskus keskellä kesääkin, jotta siipitukki ei pääsisi lahoamaan. Siiven käännöstä on tehty perinnetapahtuma, jonka yhteydessä keväällä suoritetaan myös kylvöjen siunaus samaisen isoaukion laidalla. Näin tehtiin myös tänä keväänä 14.5.2019 ja tapahtuman kunniaksi Eläkeliiton Lumijoen yhdistys tarjosi lounaan Seurakunta talolla. Tapahtumasta on tullut hyvin suosittu, nytkin lounaalla oli viidettä kymmentä nykyistä ja entistä lumijokista. Vastaavasti syksyllä Lumijoki-Seura tarjoaa lounaan tapahtumaan osallistujille siiven käännön jälkeen.


Lumijoen kirkkoherra Merja Oikarinen suoritti kylvöjen siunauksen. Valokuva Mirko Kovalainen Rantalakeus paikallislehti 2019.


Paavo Sallinen suoritti kuvaannollisesti kevään kylvön. Valokuva Mirko Kovalainen Rantalakeus paikallislehti 2019.